Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

2013. június 10., hétfő

Birtokvédelem: a jogos önhatalom

    Birtokvédelem: a jogos önhatalom

    A birtokos a birtoka ellen irányuló támadást – a birtok megvédéséhez szükséges mértékben – önhatalommal is elháríthatja. A jogrend tiltja általában az önbíráskodást, de a tulajdonosnak, illetve a bi...rtokosnak megengedi, hogy önhatalomhoz folyamodjék.

    A támadás az a magatartás, amely közvetlen fenyegeti a dolog feletti hatalmat, a birtokos akár erőszakkal is megakadályozhatja, hogy az ingatlanára belépjenek, használják, azon átjárjanak. Az önhatalom nemcsak a közvetlen és jogtalan támadás visszaverésére irányulhat, hanem a már elveszett birtok önsegéllyel való visszaszerzésére is.

    Az elveszett birtok visszaszerzése érdekében önhatalmúlag csak akkor lehet fellépni, ha más birtokvédelmi eszközök igénybevételével járó időveszteség a birtokvédelmet meghiúsítaná.

    A birtokvédelem igazgatási úton

    Akit birtokától megfosztanak vagy birtoklásában zavarnak, a települési önkormányzat jegyzőjétől egy éven belül kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését.

    A jegyző az eredeti birtokállapotot helyreállítja, és a birtoksértőt e magatartásától eltiltja, kivéve, ha nyilvánvaló, hogy az, aki birtokvédelemért folyamodott, nem jogosult a birtoklásra, illetőleg birtoklásának megzavarását tűrni volt kötele. A jegyző határozatot hozhat a hasznok, károk és költségek kérdésében is.

    A jegyző határozata ellen államigazgatási úton jogorvoslatnak helye nincs, a birtoklás kérdésében hozott határozatot három napon belül végre kell hajtani.

    A határozat ellen a közlést követő naptól számított 15 napon belül az ellenérdekű fél kérheti a bíróságtól a határozat felülvizsgálatát.

    A birtokvédelem bírói úton: a birtokper

    A birtokperben a bíróság a birtoklás jogcíme szerint dönt. A birtokvita három esetben kerülhet a bíróság elé:

    a jegyző határozatának bíróság általi felülvizsgálat kezdeményezésével;

    a birtokos az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését a birtokháborítás után egy éven túl közvetlenül a bíróságtól kérheti;

    a birtokos közvetlenül a bírósághoz fordulhat akkor is, ha az ügyben a birtokláshoz való jogosultság is vitás.

    A bíróság a birtokperben a birtokláshoz való jogosultság alapján dönt, a kérelmező akkor járhat sikerrel, ha a birtokláshoz erősebb jogcíme van, mint aki őt megzavarta. A békés birtoklásban megzavart fél jogosultságát vélelmezni kell.

    A birtokperek leggyakrabban szomszédjogi vitákban (indokolatlan zavarások: zaj, fény, bűz, kilátás), a tulajdonostársak belső jogviszonyában, bérlő és tulajdonos közti vitákban fordulnak elő./Forrás: Polgári jog II. /
                                                                           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése